TransForming

About Me

Min resa

Min resa började när mitt barn kom ut 1997 vid fyra och ett halvt års ålder. Han förklarade tydligt för mig en kväll att han inte var en flicka, utan en pojke. Då fanns ingen information kring barn med en annan könsidentitet än den de fått vid födseln, så jag har fått forska och söka information själv och låtit min son få visa vägen. Vi har fått kriga mot normer och attityder genom åren, min son för hans identitet och jag som stöttande förälder.

2006 kände jag att det var viktigt att börja dela med mig av min kunskap och informera att barn med en transidentitet finns och hur vi kan skapa ett bättre bemötande, både inom hemmet och i samhället. Jag har länge siat om en kommande transrevolution och att skolor, föreningsliv, arbetsplatser, sjukvården och psykiatrin måste vara beredda med kunskap för att kunna möta upp på bästa sätt. Nu är vi här och behovet är stort.

Jag känner tacksamhet

Jag har sedan jag var liten, alltid månat om människan. Vågat göra min röst hörd när jag tyckt något varit fel eller orättvist. Kämpat för dem som behövde min hjälp och varit stark för dem som behövt det. Jag var ofta ett öra och en axel för dem som behövde stöd och en hand till dem som saknade tröst. Det är något som fortfarande är viktigt i mitt arbete och i mötet med människor.

I dag känner jag en enorm stolthet över att vara en av dem, tillsammans med min son som varit med och påverkat till öppenhet kring trans. Jag har fått ta emot DiversityIndex mångfaldspris 2014, samt blivit nominerad till Svenska hjältar. Jag arbetar med transpersoner och deras anhöriga, där jag stöttar och vägleder under deras process. Det har blivit dokumentären "En vanlig fucking människa" 2015, som handlar om min son och oss som familj. Filmen reser över hela världen, där den möts med kärlek, lovord och priser, från USA till Vietnam.

2016 debuterade jag även med min första roman "Jag har ingen historia, jag har ett liv", som handlar om en ung transkille och hans kamp om rätten att få vara sig själv, baserad på min sons resa och erfarenheter. I april 2018 kom min barnboksserie; "Jag är Linus, en pojke med snippa", "Jag är Bella, en flicka med snopp" och "Jag är Tintin och Elsa, både en pojke och en flicka, eller mitt emellan" Tallbergs Förlag. Min egna första film, Dokumentären "Rädda Våra Liv", kom 2018. Den handlar om tre mammor med barn med en transidentiet och det de gått och går igenom, samt deras tankar kring framtiden.

Det är en av mina livsuppgifter att göra allt jag kan för att hjälpa till att skapa ett öppet och accepterande samhälle för alla. Att få dela med mig av mina livserfarenheter för att försöka ge Dig verktygen du behöver i ditt liv!